Η σημαντικότητα των διατάσεων!

Ένα υγιές σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην σωστή λειτουργία και συνεργασία των σκελετικών μυών. Αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευλυγισία, η οποία επιτυγχάνεται όταν διατείνουμε τους μύες σωστά.

Για πολλούς είναι από τις πιο βαρετές διαδικασίες στο γυμναστήριο, αλλά θα πρέπει να κάνουμε διατάσεις, μιας και τα οφέλη τους για την σωστή λειτουργία του σώματός μας είναι πολλά. Μετά την άσκηση οι μύες του σώματος μας βραχύνονται, δηλαδή μικραίνει το μήκος τους. Συνεπώς μετά από μακροχρόνιο διάστημα άσκησης και κυρίως με αντιστάσεις, οι μύες γίνονται πιο σκληροί, χάνουν την ελαστικότητά τους και μειώνεται το εύρος κίνησης   και των μυών αλλά και των αρθρώσεων.

Οι διατάσεις λοιπόν, είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό να αναπτύξουν την μυϊκή ευλυγισία. Οι ασκήσεις stretching τεντώνουν, κάμπτουν,  μακραίνουν και επεκτείνουν τους μύες αλλά και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους η και ακόμα παραπέρα ανάλογα με το είδος των διατάσεων.

Οι διατάσεις καλό θα ήταν  να γίνονται τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα ή ανάλογα με το προπονητικό σας πρόγραμμα και  ανεξάρτητα από την προπόνηση με βάρη, αν κάνετε. Συνήθως  γίνονται  μετά την άσκηση στις μυϊκές ομάδες που γυμνάστηκαν για αποθεραπεία, αλλά και  κατά την διάρκεια της προθέρμανσης. Αυτή η τακτική πλέον τείνει να ξεπεραστεί και εφαρμόζεται μόνο από εμπειρικούς «προπονητές»…

Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι οι παθητικές διατάσεις κατά την διάρκεια της προθέρμανσης μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην εκρηκτικότητα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι έπειτα από προπόνηση και την φυσιολογική καταστροφή μυϊκού ιστού αλλά και την φυσιολογική βράχυνση που επέρχεται δεν είναι και ότι καλύτερο να διατείνουμε τους μύες μας αμέσως μετά.  Καλό θα είναι  να κάνετε τις διατάσεις  ελεγχόμενα και χωρίς βιασύνη κάποια άλλη στιγμή μέσα στη μέρα ανεξάρτητα από την προπόνηση σας, να είναι δηλαδή οι διατάσεις μία προπόνηση από μόνες τους. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις βαλλιστικές διατάσεις και σταματήστε στο σημείο  που θα νιώσετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρύ τράβηγμα. Γενικά, διατάσεις που είναι δύσκολες και φέρνουν τις αρθρώσεις σε πολύ ακραίες θέσεις πρέπει να αποφεύγονται από τον μέσο ασκούμενο.

Νίκος Μακρονάσιος,

Γυμναστής,

Bsc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Msc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Μενού
Επικοινωνήστε μαζί μας
1
Close chat
Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Έναρξη