Η άσκηση είναι φάρμακο!

Η άσκηση είναι φάρμακο!

Στις μέρες μας ακούμε πολύ συχνά ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, και έχει παρατηρηθεί κυρίως μέσω των social media, ραγδαία ανάπτυξη της προβολής της άσκησης και των αποτελεσμάτων αυτής, δηλαδή καλλίγραμμα σώματα, με αυξημένη μυϊκότητα και χαμηλά ποσοστά λίπους. Παρ’ όλ’ αυτά, παγκοσμίως το ποσοστό του κόσμου που γυμνάζεται συστηματικά είναι ακόμη μικρό και στη χώρα μας ακόμα μικρότερο!

Μόνο αυτά είναι όμως τα αποτελέσματα τις άσκησης; Γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος για την άσκηση και το fitness μόνο και μόνο για μια καλύτερη εμφάνιση; Η απάντηση φυσικά είναι όχι! Η άσκηση έχει πολυδιάστατα οφέλη για τον άνθρωπο σε ψυχολογικό – ψυχικό, σωματικό, πνευματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τη σημασία και τα οφέλη της άσκησης και γιατί είναι πραγματικά σημαντικό να την εντάξουμε στην ζωή και την καθημερινότητά μας, γιατί η άσκηση είναι φάρμακο!

Αρχικά θα ξεκινήσω με τα ψυχολογικά – ψυχικά οφέλη: Μέσα από την άσκηση μπορούμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας καθώς έχοντας ένα πιο ωραίο σώμα νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, αισθανόμαστε πιο άνετα στην συναναστροφή με άλλους ανθρώπους και καταπολεμούμε τα τυχόν κόμπλεξ (ενοχές, αίσθηση ανεπάρκειας) που δυστυχώς δημιουργούν τα προβαλλόμενα πρότυπα από τα μέσα επικοινωνίας. Μέσω των αποτελεσμάτων της άσκησης στην εμφάνισή μας, γινόμαστε πιο εύκολα κοινωνικά αποδεκτοί μιας και όλοι θέλουν να κάνουν παρέα με έναν ευπαρουσίαστο άνθρωπο που δείχνει απολύτως υγιής και δυνατός. Παρατηρούμε λοιπόν αμέσως – αμέσως και κοινωνικές διαστάσεις που συνδέονται με την άσκηση.

Κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά από το πέρας της προπόνησής μας, εκκρίνονται κάποιες ορμόνες στο σώμα μας, οι ενδορφίνες, που είναι οπιούχα πεπτίδια και παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ενδορφίνες ηρεμούν, γεννούν ένα αίσθημα ευφορίας και συμβάλλουν στην καλή διάθεση εξουδετερώνοντας το στρες. Προκαλούν δηλαδή ευδαιμονία και μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρούμενοι, ήρεμοι και χαλαροί, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό τη σημερινή εποχή καθώς οι στιγμές χαράς όλο και λιγοστεύουν, δίνοντας τη θέση τους σε στιγμές άγχους, στρες και στεναχώριας. Η άσκηση λοιπόν μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και διώχνει το στρες που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ελεύθερων ριζών και άλλων πολλών ψυχοσωματικών προβλημάτων!

Στη συνέχεια θα επισημάνω κάποια από τα σωματικά οφέλη που δίνει η άσκηση και σίγουρα θα ξεχάσω να αναφέρω άλλα τόσα… Είναι όμως αρκετά για να καταλάβουμε όλοι την σημασία της άσκησης για ένα υγειές σώμα και μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Μέσω της άσκησης μπορούμε να χάσουμε βάρος και λίπος, να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία και όλα τα προβλήματα που προκαλεί όπως χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση. Η άσκηση λοιπόν ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, γλυτώνοντας μας ακόμη και από το χάπι, λειτουργώντας η ίδια σαν θεραπεία με 60’ δραστηριότητας καθημερινά. Η άσκηση είναι φάρμακο όπως προ είπαμε…

Μια άλλη συνεισφορά της άσκησης είναι η βοήθεια που προσφέρει σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς άσκηση μέτριας έντασης βοηθά στην αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης και έτσι ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επίσης τα άτομα αυτά μέσω της άσκησης αποκτούν και μια καλύτερη λειτουργία των οργάνων τους και μια καλύτερη ποιότητα ζωής γενικά.

‘Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση είναι ευεργετική για άτομα που πάσχουν από  πολλές χρόνιες παθήσεις (καρκίνος, πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία, νεφροπάθειες, αρθρίτιδα, κατάθλιψη, υπέρταση κ.α.), βοηθά πολύ και συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων και βοηθά τους πάσχοντες να λειτουργούν καλύτερα. Επίσης μέσω της άσκησης βελτιώνεται και ενισχύεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και  δημιουργείται μία καλύτερη θωράκιση απέναντι σε παθήσεις του αναπνευστικού όπως ο COVID19.

Εκτός βέβαια από την σημασία της άσκησης στις παθολογικές καταστάσεις και στην πρόληψη αυτών, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και σε πιο ευχάριστες συνθήκες όπως είναι η εγκυμοσύνη. Προετοιμάζει το σώμα της γυναίκας για έναν πιο εύκολο και ανώδυνο τοκετό, βοηθά την γυναίκα να μην πάρει περιττό βάρος και να έχει μια καλύτερη υγεία, δυναμώνει το σώμα της και βοηθά στην πιο γρήγορη επανένταξή στην προ εγκυμοσύνης ρυθμούς.

Επίσης πολύ βασική είναι η συμβολή της άσκησης στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών, στην αντιμετώπιση μϋοσκελετικών παθήσεων και στη σωστή στάση σώματος η οποία βάλλεται από τον καθιστικό τρόπο ζωής και τη δουλειά γραφείου. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, κυρίαρχο ρόλο παίζει η μυϊκή ενδυνάμωση και η αύξηση και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Επιπρόσθετα, μέσα από την άσκηση αποκτούμε ένα δυνατό μυϊκό και ερειστικό σύστημα αυξάνοντας την μυϊκή μας μάζα και τη δύναμη , ενισχύουμε τα οστά μας και προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε την οστεοπόρωση. Αυξάνουμε την κινητικότητα του σώματος, γινόμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητα και συντονίζουμε καλύτερα τις κινήσεις μας με αποτέλεσμα να γίνεται η ζωή μας πιο εύκολη.

Εκτός βέβαια από τα σωματικά οφέλη που λίγο πολύ όλοι τα βρίσκουμε αναμενόμενα, υπάρχουν και τα πνευματικά που είναι εξίσου σημαντικά! Μέσα από την άσκηση καλλιεργείται η πειθαρχεία καθώς ακολουθούμε ένα πρόγραμμα σχετικά με το πότε θα προπονηθούμε, τι ασκήσεις θα κάνουμε, πόσο διάλειμμα θα κρατήσουμε, κτλ,  αλλά και η αυτοσυγκράτηση αφού σε πολλές περιπτώσεις θα αποφύγουμε να φάμε κάτι που δεν πρέπει ή να μην κάνουμε κάτι άλλο που θα μας αποτρέψει ή θα μας καθυστερήσει  να φτάσουμε στο στόχο που έχουμε θέσει και γιατί σεβόμαστε τον κόπο που έχουμε κάνει. Η πειθαρχεία και η αυτοσυγκράτηση που καλλιεργούνται μέσα από την άσκηση σιγά – σιγά  γίνονται συνήθεια και στον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητα σε διάφορες καταστάσεις, βάζοντας την λογική πριν από την παρόρμηση. Επίσης εκπαιδευόμαστε στο να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε, μεθοδικά, υπομονετικά και με πρόγραμμα και ως επιστέγασμα όλων των προσπαθειών, έρχεται η ικανοποίηση που είναι ένα πολύ θετικό συναίσθημα. Συνεπώς η άσκηση έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην πνευματική μας ανάπτυξη καθώς μα κάνει δυνατούς πνευματικά, αποφασιστικούς, συνειδητοποιημένους και υπεύθυνους με στόχο την επιτυχία.

Τέλος η άσκηση μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική διέξοδο για ψυχαγωγία, να είναι ένα χόμπι όπου θα μπορεί κάποιος να εκτονωθεί και να χαλαρώσει αλλά και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης καθώς υπάρχει συναναστροφή και με πολλούς ανθρώπους με την ίδια συνήθεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω όλους εσάς που διαβάσατε το κείμενο αυτό , να κάνετε το βήμα και να βάλετε την συστηματική άσκηση στη ζωή σας, καθώς αυτά που έχετε να κερδίσετε είναι μόνο καλά και ωφέλημα και είναι κρίμα να μην εισπράττατε όλα αυτά τα θετικά και ευεργετικά για το σώμα και την υγεία σας αποτελέσματα και συναισθήματα που μπορεί να σας δώσει η άσκηση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν – μια πτυχιούχο γυμναστή – γυμνάστρια ώστε η όλη διαδικασία να γίνει με επιστημονική καθοδήγηση και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για εσάς. Μην χάσετε την ευκαιρία να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και στην ουσία να επωφεληθείτε τα μέγιστα από σας, για σας!

Νίκος Μακρονάσιος,

Γυμναστής,

Bsc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Msc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Μενού
Επικοινωνήστε μαζί μας
1
Close chat
Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Έναρξη